Ivana Lučića 5, Zagreb
+ 385 99 6750 305
crta@fsb.hr

CRTA predstavljena na Danu projekata

CRTA predstavljena na Danu projekata

Povodom obilježavanja 100. obljetnice Fakulteta strojarstva i brodogradnje, 14. studenoga 2019. po prvi puta je organiziran „Dan projekata“ gdje su se posjetitelji mogli pobliže upoznati sa širokom lepezom projekata koji se trenutno provode na FSB-u.

Među mnogobrojnim projektima predstavljen je i Projekt CRTA, financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 37.954.365,00 HRK.

Temeljni cilj projekta CRTA je osnivanje Regionalnog centra izvrsnosti za robotske tehnologije kao referentnog centra za istraživačke, razvojne i obrazovne aktivnosti u području robotike i umjetne inteligencije.

Aktivnosti su usmjerene prema istraživanju i razvoju naprednih robotskih primjena poglavito u industriji, i medicini, ali i drugim područjima ljudske djelatnosti gdje tradicionalnu automatizaciju i ljudski rad trebaju zamijeniti adaptivni i inteligentni sustavi.

Namjera Centra je privući istraživače i istraživačke institucije iz regije i Europe te tako povećati znanstvene potencijale zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB) u ovom području. Tome će zasigurno pomoći i činjenica da će za potrebe razvoja medicinske robotike biti izgrađena prava operacijska dvorana koja će omogućavati provođenje pretkliničkih ispitivanja u realnim uvjetima.

Osim istraživanja u spomenutim područjima robotike i umjetne inteligencije, Centar će pružati najsuvremenije uvjete za obrazovanje i rad studentima.


Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Izradu internetske stranice je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj internetske stranice isključiva je odgovornost Fakulteta strojarstva i brodogradnje.