Ivana Lučića 5, Zagreb
+ 385 99 6750 305
crta@fsb.hr

„Munjeviti Lojtrići“ u CRTA-i

„Munjeviti Lojtrići“ u CRTA-i

           Dječji vrtić Lojtrica iz Velike Mlake pokraj Velike Gorice već godinama provodi kraći program rada s potencijalno darovitom djecom u dobi od 5 do 7 godina. Završni susret igraonice naziva „Munjeviti Lojtrići“ obilježen je 31. svibnja 2022. posjetom CRTA-i (Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije) na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

           Djeca su zajedno s voditeljicama imala jedinstvenu priliku vidjeti najnovija dostignuća i primjenu  robotskih tehnologija u različitim područjima ljudskog djelovanja. Oduševljenje djece bilo je prisutno na svakom koraku, od izraza lica do smijeha i uzvika. Iako su pokazali velik interes za prezentacijom medicinskih i industrijskih robota ipak su im se najviše svidjeli humanoidni i mobilni roboti. Pepper, Nao i Spot zaintrigirali su sve prisutne. Djeca su zajedno s Nao-om vježbala, s Pepper učila o osnovama programiranja, a pas Spot im je, između ostalog, donio zaslužene diplome za sudjelovanje u igraonici.

           Naši domaćini u CRTA-i: studentica Tara Knežević, doktorand Branimir Ćaran i poslijedoktorand Filip Šuligoj odlično su pripremili svoje prezentacije te ih prilagodili na način da budu razumljive, zanimljive i poučne. Tijekom posjeta bilo je puno pitanja i zanimljivih izjava djece te izdvajamo neke od njih: „Robotima ljudi naređuju što da rade“, „Kako robot vidi, u boji ili crno-bijelo?“, „Robot ne može ništa jesti, a pogotovo piti zato jer je sav od struje pa da ga voda ne uništi.“, „Ja bih htio robota da mi donosi hranu…da radi dosadne poslove umjesto mene i mame“.

           Ovim stručnim posjetom zasigurno smo pobudili interes djece za STEM područjem te će neki od njih možda biti budući studenti novog studijskog smjera Mehatronika i robotika.

           Izvor fotografija i videa: DV Lojtrica


Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Izradu internetske stranice je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj internetske stranice isključiva je odgovornost Fakulteta strojarstva i brodogradnje.