Ivana Lučića 5, Zagreb
+ 385 99 6750 305
crta@fsb.hr

Popularizacija STEM područja i FSB-a na završnoj konferenciji škole budućnosti u Infobipu

Popularizacija STEM područja i FSB-a na završnoj konferenciji škole budućnosti u Infobipu

Studenti FSB-a, sa studija i smjera Mehatronike i robotike, s mlađim istraživačem iz CRTA-e, Patrikom Putanecom, predstavili su FSB, Studij mehatronike i robotike te CRTA-u na interaktivnom štandu u prostoru Infobipa. Predstavljanje je organizirano u sklopu tradicionalne završne konferencije škola budućnosti koju organizira Infobip sa svojim partnerima, a koju je posjetilo više od 500 djece iz cijele Hrvatske. Djeca su imala priliku razgovarati s našim studentima te sudjelovati u upravljanju mobilnim robotima i dronovima te se upoznati s naprednim tehnologijama kroz demonstracije i edukativne sadržaje.

Jedna od glavnih atrakcija bila su dva mobilna robota ASTRO (Autonomous System for Teaching Robotics), razvijena u CRTA-i za edukativnu primjenu. Djeca su imala priliku naučiti kako upravljati robotima, a mnogi su se oduševili jednostavnošću i interaktivnošću upravljanja. Dronovi, upravljani putem aplikacije na mobilnim uređajima, također su bili iznimno popularni, osobito među predškolcima. Ovi dronovi su kompaktni, stabilni i jednostavni za upravljanje, čime su omogućili djeci da se na siguran i zabavan način upoznaju s osnovama upravljanja bespilotnim letjelicama.

Na štandu je bio izložen i robot penjač, razvijen kao dio ASAP projekta (Autonomni sustav za pregled i predviđanje integriteta prometne infrastrukture). Predstavili smo i 3D printere kojima su djeca bila fascinirana te su pokazala zavidno znanje o temperaturama, materijalima i procesima modeliranja.

Posebnu pažnju privukao je humanoidni robot Pepper (Pero), sposoban pratiti crvenu lopticu i reagirati na okolinu, što je izazvalo oduševljenje i interes publike, a Pepper je pružio posjetiteljima uvid u izazove i mogućnosti robotike.

Ovaj događaj uspješno je predstavio inovativne projekte i tehnologije koje razvijamo na FSB-u I u CRTA-i, te je potaknuo interes i znatiželju mladih za područje robotike i autonomnih sustava.

Hvala svim studenticama i studentima na sudjelovanju: Petra Horvat, Laura Babarović, Matej Čok, Jan Hajsok, Matija Pongračić i Silvio Petrinjak.


Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Izradu internetske stranice je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj internetske stranice isključiva je odgovornost Fakulteta strojarstva i brodogradnje.