Ivana Lučića 5, Zagreb
+ 385 99 6750 305
crta@fsb.hr

Terenska nastava – Klimaoprema

Terenska nastava – Klimaoprema

Studenti 4. i 5. godine smjera Mehatronike i robotike te Autonomni sustavi i računalna inteligencija 3. svibnja 2024.,  posjetili su proizvodni pogon tvrtke Klimaoprema u Novoj Gradiški. Ovaj terenski posjet omogućio im je uvid u stvarne procese i rad u industrijskom okruženju, pružajući vrijedan dodatak njihovom teorijskom znanju.

Studenti su bili podijeljeni u dvije grupe, koje su kroz pogon proveli voditelj sektora za razvoj proizvodnih tehnologija Marko Smolec, mag. ing. mech. te Andrija Simić, mag. ing. mech. voditelj proizvodnog pogona (plant manager).  Klimaoprema svoje proizvode većinom plasira na tržištu zapadne Europe, dok svoje proizvode izvozi u preko 50 zemalja svijeta. Tijekom posjeta, studenti su imali priliku vidjeti raznolikost proizvoda tvrtke, uključujući visokoserijske proizvode poput protupožarnih zaklopki te specifičnu proizvodnju programa za čiste sobe te rekuperatore.

Studenti su imali priliku promatrati različite proizvodne postupke, uključujući plastificiranje, rezanje vodenim mlazom, savijanje lima, strojeve za rezanje laserom, strojeve za probijanje, montažu proizvoda i druge. Također su mogli vidjeti mnoge alate koji su razvijeni unutar Klimaopreme, što je područje nadležnosti tima iz sektora za razvoj proizvodnih tehnologija.

Posjet je pokazao visoku organiziranost i urednost u proizvodnom pogonu te primjenu mnogih organizacijskih modela. Također, studenti su mogli duboko „zaviriti“ u procese i tehnologije zahvaljujući detaljnim objašnjenjima voditelja i otvorenosti tvrtke za edukaciju mladih inženjera. Ovaj terenski posjet pružio je studentima korisno iskustvo iz stvarnog industrijskog okruženja te im omogućio bolje razumijevanje primijenjenih tehnologija i procesa u njihovom području studija.

Na kraju posjeta, studentima je ponuđena mogućnost obavljanja studentske prakse i studentskih poslova u tvrtki Klimaoprema. Ova prilika dodatno potiče suradnju između tvrtke i obrazovnih institucija te pruža studentima praktično iskustvo u stvarnom radnom okruženju.


Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Izradu internetske stranice je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj internetske stranice isključiva je odgovornost Fakulteta strojarstva i brodogradnje.