Ivana Lučića 5, Zagreb
+ 385 99 6750 305
crta@fsb.hr

Projekt ASAP izašao na naslovnici časopisa Građevinar

Projekt ASAP izašao na naslovnici časopisa Građevinar

Projekt ASAP je izašao na naslovnici časopisa Građevinar, čime smo još jednom javno predstavili projekt. Naslovnicu, kao i uvodni članak o projektu možete vidjeti na poveznici.

Cilj projekta ASAP je razviti sustav za autonomni pregled i predviđanje integriteta prometne infrastrukture za održavanje cestovne i željezničke infrastrukture, praćenje i upravljanje. Sustav uključuje autonomno provođenje eksperimentalnih ispitivanja materijala i konstrukcije uz pomoć robota i bespilotne letjelice, bežično prikupljanje podataka u realnom vremenu, a potom post-procesno povezivanje rezultata eksperimentalnog ispitivanja i numeričkih modela za procjenu uporabnog vijeka i preostale nosivosti konstrukcija, te pohranjivanje podataka u veliku bazu podataka za krajnje korisnike.

Građevinski fakultet (GF) Sveučilišta u Zagrebu glavni je korisnik i koordinator projekta. Projekt se provodi u suradnji s partnerima Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER) i Fakultetom strojarstva i brodogradnje (FSB) Sveučilišta u Zagrebu. Povezivanjem područja građevinarstva, robotike i računarstva stvorena je interdisciplinarna cjelina koja nudi inovativno rješenje za održavanje, praćenje i upravljanje građevinama prometne infrastrukture. Ona će postati snažan strateški partner javnom i privatnom sektoru te činiti klaster konkurentnosti u području modernizacije građevinarstva.​

Snage FSB-a kao jednog od partnera projekta je stručnost u robotskim tehnologijama i razvoju naprednih autonomnih sustava, iskustvo u tehnološkim projektima i prijenosu tehnologije u industriju te snažna mreža s krajnjim korisnicima robotskih rješenja.

Projekt u trajanju od 36 mjeseci (20.12.2019. – 19.12.2022.) ukupne je vrijednosti 7.199.141,25 kn, od čega je 6.044.277,43 kn sufinancirano sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj.


Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Izradu internetske stranice je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj internetske stranice isključiva je odgovornost Fakulteta strojarstva i brodogradnje.