Ivana Lučića 5, Zagreb
+ 385 99 6750 305
crta@fsb.hr

Suradnja CRTA-e i BMW Group 

Suradnja CRTA-e i BMW Group 

Uspješna suradnja s ciljem unapređenja tehnologije i obrazovanja 

Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije (CRTA), kao dio Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB) Sveučilišta u Zagrebu, i BMW Grupa iz Münchena nastavljaju svoj uspješan partnerski odnos koji je započeo krajem 2023. godine projektom INSIGHT (Intelligent Data Models for Battery Cell Production). Projekt INSIGHT s BMW Grupom označio je početak suradnje na razvoju nove generacije predikcijskih modela baziranih na umjetnoj inteligenciji, s ciljem poboljšanja kvalitete i smanjenja troškova u proizvodnji baterijskih ćelija. 

Inkluzija istraživača i studenata

U istraživački rad uključeni su istraživači s fakulteta, studenti diplomskog studija i doktorandi, čime se podiže njihova stručna kompetencija i mobilnost iz akademske sfere u gospodarstvo. Ova suradnja omogućava mladim stručnjacima stjecanje vrijednog iskustva i znanja koja su izravno primjenjiva u industriji. 

Transformacija automobilske industrije 

Automobilska industrija prolazi kroz značajnu transformaciju prema elektromobilnosti, pri čemu visokonaponska baterija postaje ključna komponenta električnih vozila. Baterijska ćelija, kao središnja komponenta baterije, igra odlučujuću ulogu u postizanju optimalne proizvodnje baterija. BMW Grupa stoga je uspostavila dva centra kompetencija: 

  • Battery Cell Competence Center (BCCC): Usmjeren na razvoj novih tehnologija proizvoda. 
  • Cell Manufacturing Competence Center (CMCC): Otvoren u listopadu 2023., fokusiran na procesnu tehnologiju. 

Optimizacija proizvodnje i svojstava baterijskih ćelija, suočena s velikom složenošću i brojnim parametrima, oslanja se na umjetnu inteligenciju za analizu i optimizaciju procesa. 

Podrška BMW Hrvatska i Tomić & Co. 

Zbog uspješne suradnje BMW Grupe i Sveučilišta u Zagrebu, BMW Hrvatska, odnosno tvrtka Tomić & Co., odlučila je ustupiti Fakultetu strojarstva i brodogradnje BMW iX1 xDrive30. Ovo vozilo omogućit će FSB-u demonstraciju automobila u sklopu nastave o pogonima električnih vozila, promicanje elektrifikacije, čistog i održivog prometa te korištenje obnovljivih izvora energije – što je jedan od prioriteta Fakulteta. 

Svečana primopredaja 

Svečana primopredaja automobila održana je u srijedu, 29. svibnja u 12 sati u Sveučilišnom nastavnom centru AGG-FSB, Ulica Grada Gospića 1a. Ovaj čin potvrđuje predanost FSB-a razvoju vrhunskih stručnjaka koji će biti nositelji budućih inovacija u automobilskoj industriji. Partnerstvo s BMW-om i podrška tvrtke Tomić & Co. ističu važnost sinergije između akademskih institucija i industrijskih lidera u stvaranju održivih i naprednih tehnoloških rješenja. 

Ova suradnja predstavlja značajan korak naprijed u povezivanju akademske zajednice i industrije, omogućujući stvaranje inovativnih i održivih tehnoloških rješenja koja će oblikovati budućnost automobilske industrije. 


Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Izradu internetske stranice je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj internetske stranice isključiva je odgovornost Fakulteta strojarstva i brodogradnje.