Ivana Lučića 5, Zagreb
+ 385 99 6750 305
crta@fsb.hr

Terenska nastava u tvornicu Renault vozila – Revoz d.d.

Terenska nastava u tvornicu Renault vozila – Revoz d.d.

Studenti završnih godina smjera Mehatronike i robotike te Autonomnih sustava i računalne inteligencije posjetili su Revoz 28. svibnja 2024., jednu od najvećih slovenskih kompanija i jedinog proizvođača automobila u zemlji. U Revozu se proizvode Renault automobili  Twingo 3, Twingo Electric i Clio 5. Studenti su imali priliku vidjeti cijeli proces proizvodnje automobila, od početne obrade metala do završne montaže.

Proces započinje u prešama za štancanje lima koje oblikuju dijelove karoserije automobila. Metal dolazi u rolama koje se režu na ploče različitih veličina, a zatim se oblikuju u prešama koristeći različite kalupe. U jednoj smjeni od 8 sati, Revoz potroši ukupno 120 tona lima, od čega je otprilike 40% škart. Nakon toga, u nizu robotskih operacija sklapanja i zavarivanja, formiraju se karoserije automobila. U proizvodnoj hali za zavarivanje radi čak 650 robota, što je najautomatiziraniji dio tvornice, s razinom automatizacije  od 95%. Sljedeća faza je lakirnica, gdje se nakon obrade materijala nanose zaštitna brtvila i boje. Zadnji dio procesa uključuje numeriranje vozila, ugradnju stropa, ožičenja i izolacije. Kada je automobil sastavljen, slijedi faza testiranja. Radnici provode različite testove kako bi osigurali da je automobil spreman za tržište. U smjeni od 8 sati proizvede se čak 325 automobila. Uz robotske ruke, kojih je u pogonu više od 700, studenti su mogli vidjeti i AGV robote. Ovi roboti, kojih je preko 150, autonomno se  kreću po pogonu i opskrbljuju radne stanice materijalima.

Studenti su također bili impresionirani načinom na koji su proizvodne jedinice osmišljene i automatizirane. Posebnu pažnju privukla su jasno označena pješačka područja u pogonu, prometni znakovi i natpisi na zidovima koji podsjećaju na pravila za nesmetan rad  proizvodnje. Uz to, pogon je bio vrlo čist i dobro organiziran što je studentima ukazalo koliko je bitno dobro osmisliti takav opširan proces, da bi ishod bio optimalan.

Zahvaljujemo tvrtki Revoz na pozivu, vremenu koje su izdvojili za nas te kolačima i okrijepi koju su pripremili za naše studente nakon razgleda. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Izradu internetske stranice je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj internetske stranice isključiva je odgovornost Fakulteta strojarstva i brodogradnje.